123-343 23 25

Insamling till brottsoffer

Kenny, 21 år, torterades i 6 timmar. Nu tvingas han betala skadestånd till förövarna. Blågula Korset startar nu en insamling för att hjälpa honom!

Mitt älskade land, vad är det som händer, vad händer med vårt folk, med vårt samhälle och hur långt ska det behöva gå?

Jag är tillräckligt gammal för att komma ihåg en av de första gruppvåldtäkterna som mainstream media skrev om. På den tiden fanns det fortfarande ett nyhetsvärde när ett ungt liv förstördes av hänsynslösa fega kräk. Folk ute i stugorna berördes och led med den unga kvinnan som på ett så fruktansvärt sätt fått sitt liv slaget i spillror och vi var många som var förbannade och ville att de som tog sig rätten över andras liv, skulle straffas.
Många år senare när jag tittar i backspegeln ser jag att det var startskottet på den våldtäktskultur som många yngre fått växa upp med. Jag är medveten om att det förekommit våldtäkter inom Svea rikes gränser innan detta, men bara en person utan hjärta och utan vilja att öppna sina ögon kan på riktigt jämföra Sverige på 50-, 60-, 70- och 80-talet med hur det ser ut nu.

Numera får inte gruppvåldtäkter stora rubriker i tidningarna. I bästa fall skrivs en notis eller en liten artikel om tillvägagångsättet varit särskilt grymt, men annars har vi vant oss, blivit avtrubbade och mist vår förmåga att känna med våra systrar, väninnor, döttrar, mödrar och kollegor.

Men rätt som det är blir de människor som anser sig ha rätten att förnedra och förstöra någons liv lite extra morska. De passerar ytterligare några gränser för att se om någon reagerar och de dom väljer att testa sina sjuka idéer på är våra barn och ungdomar, något som Kenny Friberg, 21 år fick erfara.
Kenny blev utsatt för en över 6 timmar lång tortyr där man gjorde allt för att förnedra och ta ifrån honom hans människovärde. Bland annat fick han en pistol instoppad i munnen och en flaska uppkörd i rumpan. Som om inte det var nog filmades allt och lades ut på sociala medier som ytterligare en vidrig förnedringsaspekt.
Under tortyren lyckades Kenny trots allt skicka iväg ett, vad han trodde, sista sms till sin mamma där han berättade att han älskar henne. Att vara så säker på att man ska dö, så man till och med skickar ett sådant sms till sin mamma måste ha varit en fruktansvärd upplevelse, både för Kenny och för hans mamma. Nu är jag inte förälder själv men den maktlösheten en mamma känner när hon får ett sådant sms kan jag bara föreställa mig.

Offret döms

Kenny lyckades till slut fly genom att kasta sig i Malmö kanal, där räddningstjänsten till slut fick upp honom, sönderslagen och traumatiserad.
När rättegången sedan började fortsatte förnedringen genom att Kenny var tvungen att återuppleva övergreppet när filmerna spelades upp för alla i rättssalen. Dessutom valde de 3 förövarna att sitta och hånskratta under tiden.
Det går knappt att föreställa sig den ilska, frustration, sorg och hat som vem som helst skulle känna under liknande omständigheter och när ingen valde att stoppa förövarna eller i anständighetens namn be dem hålla käften på ren svenska, försökte Kenny ändå visa någon form av motstånd och visa att de inte knäckt honom trots det de utsatt honom för. Han gjorde det genom att göra en Hitler-hälsning och säga sieg heil två gånger, vänd till de som försökt förstöra hans liv.

Nu råkade de tre förövarna vara invandrare (som fortsatt sin kriminella bana med liknande incidenter, förutom den ena som bara blev 25 år efter att han skjutits ihjäl på öppen gata två år efter tortyren på Kenny) och enligt Fria Tider var det för att han ville förnedra dem på samma sätt som han själv blivit förnedrad. Rätten anser att det är viktigare att döma Kenny för hets mot folkgrupp än att faktiskt göra något åt de kriminella element som fått härja på Malmös gator även efter rättegången. Förnedringsrånades i sex timmar – dömdes själv för hets mot folkgrupp | Fria Tider
Kenny kommer med andra ord behöva betala böter till sina torterare för att han handlade i affekt när smärtan, ilskan och förnedringen blev för stor.
Att Kennys protest mot ett rättsväsende som låter gärningsmännen hånle sig igenom rättsprocessen, ska givetvis inte ses politiskt, utan som en ung, ensam svensks, för stunden mest effektiva sett att protestera. Det är en skam att detta föranleder att rättsväsendet nu ska straffa brottsoffret. Självklart förstår vi också att det är en laddad symbol för många men som Kenny själv säger:” Det snabbaste sättet jag kunde komma på att kränka dem var att göra som jag gjorde, i stridens hetta. Jag ville att de skulle ta illa upp” säger han till Kvällsposten.


Insamling

Vi på Blågula Korset kan inte annat än förfasas över Kennys öde och självklart startar vi en insamling för att hjälpa honom att betala böterna och visa honom att vi är många som står bakom honom. Vi ser honom och hans lidande och vi vill hjälpa honom på de sätt vi kan men framförallt vill vi också skicka en signal till svenska folket.
Nu är det dags att säga ifrån, vi har inte råd att låta det här bli den nya kulturen som nästa generation ska växa upp i. Vi som är vuxna måste skydda det mest värdefulla vi har – våra barn och deras framtid. Låt inte Kennys öde bli startskottet för ett samhälle där det blir så vanligt att det inte ens blir  notiser i tidningarna om det om 20-25 år.

Vill du stötta insamlingen till Kenny? Swisha din gåva här 123 118 54 95 och märk den med “Kenny”.

Tack på förhand!