123-118 54 95

Vi gjorde ett litet besök

Vi blev nyligen kontaktade av en 50-årig kvinna som vi kan kalla Lisa, vars öde grep oss rejält. Eftersom hjälpbehovet är ganska stort beslöt vi oss för att hälsa på henne och prata en stund för att reda ut vad Blågula Korset kan göra för henne.

Efter att Lisa blivit riktigt allvarligt sjuk förra året följde en rad fysiska komplikationer och därmed också lång sjukskrivning och rehabilitering. Hon bor i en alldeles för liten och, för en person med begränsad rörlighet, alldeles för omodern lägenhet. Man skulle ju vilja tro att kommunen (eller till och med hyresvärden) skulle kunna hjälpa till att ordna ett annat, bekvämare och handikappanpassat boende då, men – Nej! De större och bekvämare lägenheter som finns i området är reserverade till migrationsverket. Men kan hon inte ordna annat boende själv så kan kommunen alltid fixa plats på ett äldreboende eller vandrarhem, var beskedet hon fick! Ni kan tänka er hur det kändes för en vanlig kvinna mitt i livet.
Även på flera andra områden har stödet uteblivit (försörjningsstöd, tandvård, brottsoffer/psykologiskt stöd).

Ja ni förstår att vi blev bestörta över Lisas vittnesmål om hur det fungerar att vara svensk och hjälpbehövande i Sverige idag. Man står rätt ensam, åtminstone om man inte har en familj som kan stötta och ställa upp. Och just så är det för den här kvinnan.

Naturligtvis önskar vi att vi kunde hjälpa till med ett bekvämare boende för Lisa men de resurserna har vi ju inte så vi gör det vi kan för att underlätta lite. Vi kommer att hjälpa henne med nytt kylskåp och lite andra småsaker, se till att hon får råd med hemtjänst, hjälpa till att få lite ordning i hemmet och ställa upp med moraliskt stöd under en kommande misshandelsrättegång (där hon är målsägande).

Vår önskan är att få återkomma här med positiva besked framöver om vad som händer i Lisas liv.

Kan du hjälpa till?

Det finns fler utsatta äldre som behöver hjälp, känner du till någon som behöver vår hjälp så hör av dig till oss! Eller om du kan bidra med en gåva till arbetet med utsatta äldre så swisha en gåva direkt till 123-118 54 95. Ditt bidrag gör skillnad!